h1

Integration en viktig fråga

maj 12, 2009

Dagen har gått i integrationens tecken.  Hade möte idag tillsammans med Pam Fredman, rektor Göteborgs Universitet, Karin Markides, rektor Chalmers, Jan Hallberg (m) ordf´Göteborgs Regionen kring frågan om hur vi tar omhand utländska studenter. Hur får vi fler att söka till Göteborgs högskolor och hur får vi dem att stanna kvar i regionen efter avslutade studier. Regionen behöver komptensinvandringen och då är  integrationsfrågan väsentlig. Projektet kallas FUNK och kommer att pågå ytterligare ett år. Handelskammaren är näringslivets part i projektet och vi avsätter tid för att stödja denna fråga. Flera intressanta aktiviteter är planerade och det ser lovande ut.  Mycket bygger på att minska svensk byråkrati, öka kunskapen inom svenska och skapa nätverk in i det svenska näringslivet.

Landshövdingen Lars Bäckström  med hustru Ann-Christin bjöd på integrationsmiddag med tillhörande tal, under temat ”Gränslöst roligt”. Marko Helles från Röda Korset var en av talarna som inspererade oss att se frågorna ur ett annat perspektiv, utifrån och in, dvs vi måste vara en del av lösningen inte en del av problemet. Det är inte alltid andra som ska anpassa sig till oss utan vi måste anpassa oss själva. Man konstaterade att Göteborg inte hade varit vad det är idag om det inte var för invandrarna. Vi hade starka influenser från Tyskland, Holland och Skottland då staden bildades och blev Skandinaviens port mot världen. Förmodligen hade inte Handelskammaren funnits om det var för handelsmännen som insåg värdet i att samlas och skapa det som sedan utvecklades till att bli Västsvenska Industri- och Handelskammaren, året var 1661.

Integrationen är alltid viktig, inte minst i tider av oro och lågkonjunktur. Hög arbetslöshet bland ungdomar, många gånger i de stadsdelar som inte har integrerats kan leda till sociala problem, för lång tid framöver. Här måste politik, högskolorna och näringslivet samarbeta för att få fram snabba lösningar!

2 kommentarer

  1. Snabba lösningar finns nog inte, det gäller din och min attityd och den kan vi bara förändra själva. Ett sätt att bli inspirerad till en attitydförändring (läs personlig utveckling) är att medverka på Hammarkullekarnevalens integrationsseminarium fredagen den 29 maj.

    Från inbjudan kan man läsa följande. ”Hammarkullekarnevalen representerar mycket mer än härliga människor, dans, musik, god mat och folkfest. Det är också en viktig symbol för tolerans, glädje och gemenskap. Runt omkring i Göteborg och resten av landet pågår projekt bland eldsjälar som försöker förändra människors syn på varandra och omvärlden. Du som är intresserad av integration i vardagen, har nu ett unikt tillfälle att möte några av våra hjältar öga mot öga.”

    Läs mer i GP 13 maj på sidan 51, där du även anmäler dig till seminiaret som är i Hammarkullens Idrottshall mellan kl 9-15.


  2. Hej,

    Det är jättebra att man ger så mycket cred till Tyskarna, Holländarna samt Skottarna. Det är trots allt de som diskrimineras på arbetsmarknaden idag. Vi talar inte om de Jugoslaver, Greker, Turkar etc. som var med och byggde upp SKF, Volvo, företag som varit grundpelare för denna stad. Människor vars barn har svårt att få jobb i samma stad idag pga deras så konstiga namn och hårfärg. Jag tycker frågan är väldigt konstigt vinklad i artikeln.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: