h1

Entrepenörer och några myter

maj 13, 2009

Handelshögskolan hade ett seminarie om entrepenörskap imorse, Handelskammaren var medarrangör och vi kunde konstatera att industriproduktion på sikt spås försvinna ur landet, enligt framtidsforskare. Vi kommer att koncentrera oss på kvalificerade tjänster.

Samma diskussion gällde vid ett möte senare under dagen där Unionen, Almega och Borås Högskola uppvaktade om stöttning av ett nytt forskningsinstitut som ska inriktas mot tjänster, ett SP fast inom tjänstesektorn. Platsen förväntas även vara  Borås. Låter intressant!

Avslutade dagen med kvällsföredrag för 50-talet åkare i Borås. Duktiga entrepenörer som är verksamma inom en bransch med låga marginaler. Vid middagen fick jag tyvärr höra myter som förekom på 90-talet kring miljöfrågorna:
”Alla förpackningar som vi konsumenter sorterar blandas och eldas upp.” ”Man skövlar regnskogar för att odla sockerrör till etanol.”

Trist! Utbildning och information behövs!

2 kommentarer

  1. Att industriproduktion kommer att försvinna ur landet är en ”sanning” som ofta framförs. Men är det en deterministisk sanning eller en följd av det som görs / inte görs inom samhälle, näringspolitik och företag? Nedläggningen av varven i Göteborg pekar förstås på att denna sanning är sann, men det tycks de inte ha förstått i Finland som fortsatta bygga fartyg som var efterfrågade..
    Om man ser på en högteknologisk tillverkningsindustri som läkemedel, så flyttar AstraZeneca ut produktion, men Pfizer bygger en produktionsanläggning för biotechprodukter i Strängnäs. När det gäller just biotech, så lanserade Massachussets bioteknik-organisation MassBio år 2003 en strategisk plan. En av huvudpunkterna var att trots närvaron av två av världens främsta universitet inom Life Science (Harvard och MIT) så såg man det som strategiskt nödvändigt att säkerställa att biotech-företagen i delstaten satsade strategiskt och långsiktigt på att förlägga sin produktion i delstaten. Ser man på vad som hänt sedan dess har också ett antal större investeringar inom produktion hamnat i Boston-området. Man hade kunskap, en framtidsvision och sätt att genomföra den.
    Så frågan är, är mantrat om den flyende produktionen en sanning eller bara ett sätt att undvika den svåra frågan om vilken produktion som vill ha kvar och hur vi behåller den? Att bygga bilar som inte är anpassade till morgondagens miljökrav har ju tydligt visat sig vara en väg utför både i Sverige och USA. Men varför skulle vi inte här i (Väst)Sverige kunna bedriva framtidsinriktad och kunskapintensiv produktion inom både biotech och green/cleantech? Om viljan finns och vi inte lyssnar oss döva på konsulter…


  2. Trevligt att Johan bloggar. Det känns som Sveriges bästa handelskammare nu blivit modern också. Ett bra sätt att nå yngre målgrupper. //Lars Rehnman, Universeum.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: