h1

ITS en lösning för storstadstrafiken

augusti 14, 2009

Hade ett bra möte med Business Region Göteborg och Företagarna på förmiddagen, där vi diskuterade om vi i Västsverige kan ta initiativet till ett antal pilotprojekt. ITS är ett intressant område och det betyder Intelligent Transportation System. Det är en teknik där tanken är att använda informationsteknologi på ett sätt som hjälper vägtrafikanter att finna rätt väg, rätt fart, rätt tid och utnyttja den befintliga infrastrukturen på ett så smart sätt som möjligt. I Västsverige finns det ett nätverk kring Lindholmen Science Park som kan tekniken. Det är företag och människor som har arbetat inom detta området i flera år.

Förhoppningen är att nu skall alla gamla och nya idéer samlas för att bilda ett pilotprojekt i Göteborg, där vi  blir den främsta staden i världen på att minska trängseln med hjälp av ITS. I detta innefattas allt från traditionell trafikradio till högteknologisk GPS. Man kan även säga att Vägverket lyckats relativt bra att minska trafikströrningarna genom Tingstadstunneln under sommarens reparationsarbete, bl a mha ITS.

I nästa vecka blir det möte med Jöran Hägglund, statssekreterare på Näringsdepartementet. Det ska bli intressant att träffa honom och diskutera ett antal frågor som rör import/exportstöd för mindre och medelstora företag. Blir även samtal om fordonsindustrin.  Nu blir det först helg!

One comment

  1. Roligt att ämnet får uppmärksamhet.

    Göteborgsområdet har varit en förebild globalt beträffande ITS för kollektivtrafik genom Trafikkontorets tidiga insatser. Idag hanteras utveckling av Västtrafik där stor kompetens inom området byggts upp. Det finns ett antal mycket intressanta företag i Göteborg som under flera år levererat ITS lösningar till en global marknad t.ex: Consat, Hogia och Thoreb.

    En av de kommande utmaningarna inom ITS är att effektivisera persontransporter som en kombination av privata och publika färdmedel. För att finna världsledande lösningar bör en bred samverkan etableras mellan Banverket, Trafikkontoret, Vägverket, Västtrafik, Leverantörer och Forskare. Nätverken omkring Lindholmen Science Park bör vara en utmärkt mötesplats för denna samverka.

    Timo Pohjanvuori, VD Prospero Technology Management ABKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: