h1

Styrelsemöte i handelskammaren

september 22, 2009

Idag samlades större delen av handelskammarens styrelse som har 16 ledamöter. Det var ett bra möte och för mig som vd är det viktigt med engagerade styrelseledamöter och ordförande. Tack och lov så har jag det trots att det borde vara lätt att hamna i ”vi-helvetet”, dvs man är så många i gruppen så att man inte behöver bidraga. Vi diskuterade bl a hur vi skall tillföra mer medlemsnytta, hur vi ska attrahera små och medelstora företag. Något som är en brist i Västsverige. En anledning är att vi har varit för beroende av de stora företagen t ex Volvo, SKF, Stena koncernen och Mölnlycke. Där kan fortsatt utveckling ske, men den stora skillnaden är om vi gemensamt kan skapa tillväxt för de mindre företagen. Det var alla överens om.

Vi diskuterade länge hur näringslivet kan ställa upp för våra ungdomar, de som är arbetslösa och som inte har någon aktivitet att gå till. Andelen arbetslösa ungdomar är uppe i närmare 20%. Vi är alla övertygade om att det finns en vilja från hela näringslivet att hjälpa till. Vi ska se vad som kan göras så snart som möjligt.

Jag vill tacka alla er som går in på min blogg, ni passerade 10 000 besökare idag. Snart har jag min nya mobiltelefon vilket innebär att jag kan komplettera med bilder, som förhoppningsvis gör bloggen intressantare.

2 kommentarer

 1. Ang skapa tillväxt i mindre företag.
  Idag hämmas tillväxten i små företag genom bl a de ramavtal de stora företagen genomdrivit på tjänstesidan de senaste åren. I början på 90-talet genomdrev bilindustrin en omstrukturering av leverantörsleden på komponentsidan. Omstruktureringen resulterade i tier 1 leverantörer, tier 2 leverantörer etc. Detta var helt ok då varje led på något sätt förädlade produkten för att tier 1 leverantören till slut kunde leverera kompletta moduler rakt in i fabriken. På tjänstesidan är det annorlunda. Genom att ramavtal är så eftertraktade har storföretagen lyckats pressa ”tjänstepriserna” vilket i o f s är ok. Ramavtalsleverantörerna skapar i sin tur en understruktur i flera led motsvarande den på komponentsidan. Varje led tar ca 15-20% av arvodet UTAN FÖRÄDLING. Det är detta som är den stora skillnaden. Det är inte ovanligt att småföretagen får förfrågningar i 3-4:e led och då kan ju var och en räkna ut hur mycket det blir över för tillväxt!!
  Ytterligare ett problem idag är att du som företagre kan ställa krav, (t ex på sustainability), gentemot dina underleverantörer men däremot är det svårt att ställa krav ”uppåt” i värdekedjan. Förutom detta inlägg måste jag säga att det är fantastiskt lärorikt och kul att vara småföretagare och att jag varmt rekommenderar andra till att våga satsa.


  • Jag delar din beskrivning av problemet Else-Marie och som småföretagare finns det två vägar ur detta probelm.

   1. Sänka sina kostnader så att man kan leva på lägre marginaler. Det kanske inte är särskilt lockande men jag tror det är nödvändigt om konkurrenterna är konsult/bemanningsföretag.

   2. Utveckla sina tjänster så att det inte är resurser/roller som säljs utan unika tjänster, dvs det är inte timmar som säljs utan lösningar. Inom inköpsavdelningarna kallar man detta fär ”köpt-tjänst” vilket ligger utanför de traditionella ramavtalen.

   Lycka till med ditt företagandeKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: