h1

Kommunala bolag snedvrider konkurrensen

november 10, 2009

Jag har under senare tid fått flera signaler om att de kommunala bolagen i Göteborg snedvrider konkurrensen för de på marknaden som har likartat verksamhet. I dagsläget har Göteborgs kommun drygt 25 egna bolag och det är främst inom områdena fastighet, kollektivtrafik, parkeringsövervakning och återvinning som konkurrensen är påtaglig. Det finns de som anser att konkurrensen till och med strider mot lagar och regler. Jag är övertygad om att detta är ett område som kommer att diskuteras och granskas framöver.

För egen del är det viktigt att Göteborg och samtliga kommuner i regionen har en så gynnsam politik som möjligt för näringslivet. Flera interna och externa undersökningar visar på att det finns en hel del att göra. Inom även detta område gäller devisen ”från ord till handling”. Det kommer handelskammaren att arbeta för i det framtida arbetet. Annars kommer vår region inte vara den framtidsregion som vi så gärna vill och tror på.

Vi är också mycket beroende av synpunkter från våra medlemmar. Det är inte bra att det viskas i smyg för att man inte vågar lyfta upp problemen till ytan.

2 kommentarer

  1. Hej !
    Mitt företag arbetar med AV-teknik för konferens- och klassrum. Vi levererar till skolor, företrädesvis i Västra Götaland. Vi bygger s.k digitala klassrum vilket skapar ett bättre lärande med modern teknik. Vi har problem med ett kommunalt bolag, Mediapoolen, som från början skulle sköta videoband för skolor i Skövde, Uddevalla, Borås med omkrets. Nu har man gett sig in på AV-teknik till skolor. Vi förlorade en stor upphandling i Trollhättans kommun där detta bolaget gick in med o % marginal. För oss är det omöjligt att konkurrera på dessa villkor. Det känns väldigt konstigt att konkurerra med ett kommunalt bolag utan vinstintressen. Är det någon som vet vad man kan göra åt saken ? MVH Johan


  2. Man skulle kunna lägga IT på listan över branscher där konkurrensen slås ut. Jag känner till flera projekt som har varit tvingad att använda en viss stadsägd leverantör av webbhostingtjänster trots at de tycker att de får inte den tjänst och service som de vill ha. Detta har lett till försenade leveranser och driftstörningar och det blir omöjligt att föreslå ett alternativ eftersom de får inte köpa från någon annan leverantör.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: