h1

Västsverige har en enorm potential

december 15, 2009

Har haft flera intressanta möten idag. Alla visar att Västsverige har en enormt stor potential för tillväxt i regionen. Det som krävs är ett politiskt mod, rejäla infrastrukturinvesteringar enligt de förslag som ligger, vilket utökar arbetsmarknaden.  Fanatsifull och hållbar stadsutveckling av Göteborgs innerstad som genererar unga människor och turism. Nya arenor sk multiarenor, satsning på hotellen så att vi kan ordna event i världsklass. Nya sk dark rides på Liseberg , dvs 3D eller 4D animerade åkattraktioner inomhus.  Gemensam profil för regionen så att vi kan marknadsföra oss i världen, som en region. Utveckling av fordonsindustrin inom el- och elhybridfordon samt skapa en världsledande testanläggning inom säkerhet.

Storsatsning på clean tech inom området klimat, miljö och energi. Parallellt utveckling av bioteknik, petrokemi, turism och digital media. Inom akademin krävs satsning på innovatörskap/entrepenörskap som genererar flera nya små företag. Intresset för matematik, teknik och naturkunskap har vi grundat i lägre åldrar under skoltiden, genom ett nära samarbete mellan skola och näringsliv, samtidigt som kommunerna har satsat på skolmiljön. Kapitalförsörjningssystemet har fått en kritisk massa då vi samarbetar med Oslo-regionen där det finns kapital samt att hemvändande Västsvenskar inom branshen ser möjligheterna i regionen. Politik, akademi och näringslivet har ett unikt samarbete och för att finansiera de kommunala investeringarna i Göteborg så säljer staden ut något eller några av sina kommunala bolag.

Tack Benny Carlsson på Hansen Event & Communication, Mikael Edler Swedbank, Finn Johnsson min ordförande, Bertil Törsäter och Kenth Johansson VGR för olika inspirerande möten idag. Nu måste bilden av Västsverige målas positiv och vi ska visa vår kreativitet och framåtanda!

One comment

  1. Hej Johan,
    Håller med om att små företagen måste få bättre möjligheter. Sverige har historiskt varit de stora företagens land, detta märks när man tittar på de olika regelverken och avtalen som sluts mellan arbetsmarknadens parter. Känner själv som liten företagare (är själv) att man inte riktigt passar in i alla lägen. Det verkar som om statsmakt, kommun, fackförbund med flera föredrar stora aktörer som SKF, Volvo m.fl. För de små företagen så är det en kamp att överhuvudtaget synas, en av de springande punkterna är tillgång till riskkapital. Många gånger så kommer satsningarna på skam just beroende på avsaknaden av detta kapital. Detta har kanske ofta beror på att den lille företagaren inte har utbildning eller resurser för att presentera sin idé på ett sådant sätt att denna kan få förtroende av de som sitter på det ibland nödvändiga riskkapitalet. För att överleva så får man hålla sig till det som ger pengar för tillfället. Som liten företagare så har man samtidigt förhållandevis höga kostnader i form av skatter och avgifter redan från det att man startar upp sitt företag. Det kanske skulle vara på sin plats att bereda plats för lite lägre avgifter initialt för nya små företag. När man väl har etablerat sig och fått igång verksamheten så har man i regel en större möjlighet att klara av avgifterna.

    Tack för ordet och tack för en intressant blogg.
    M v H
    PeterKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: