h1

Spyker, Genii och Geely

januari 19, 2010

Det låter som tre små hober, men det är namnet på nya fordonstillverkare som jag inte hade hört talas om tidigare. Hoppas jag får det i framtiden och i positiva ordalag! Kan konstatera att de traditionellt svenska biltillverkarna är omtalade utomlands i positiva ordalag. En kollega var på semester i Dubai  över nyår och läste den lokala tidningen TheNational. I deras motorbilaga är det tre stora artiklar varav två om Volvo och en om Saab. Kan också konstatera att det mesta i tidningen kretsar kring framtidens bilar som i vissa exemplar redan är här. Vi talar om alternativt drivna bilar. Det skapar stort intresse i ett land där oljepriset är mycket lågt……

Samtidigt kan jag läsa ännu en artikel i svensk tidning, som på felaktiga grunder sågar etanol som fordonsbränsle. Kan snabbt konstatera att det inte framkommer något nytt. Felaktiga antaganden och hypoteser om att landyta skall användas för att odla vete som i sin tur kan bli etanol…..suck, den mest ineffektiva metoden, som inte kommer att ske i stor skala globalt. Det var Juni-listans partiledare som försökte få rubriker. Eftersom jag har varit med i denna debatt sedan 1991 så har jag hört de flesta argumenten. Trist med desinformation! Kör alternativt drivna bilar med gott samvete, det skickar starka signaler till fordons- och bränslebranscherna, fossila bränslen måste fasas ut. De alternativa bränslena kommer att effektiviseras och förbättras efterhand, men vi måste börja någon stans någon gång!

Nu ska jag kolla in nya Tesslan på Youtube. Lär även finnas ett eldrivet mindre flygplan från Kina, kolla Yuneec………hm utvecklingen går framåt och mänskligheten besväras…….tur att det ändå sker förändringar och att allt utvecklas, annars hade Thore Erlings Orkester fortfarande varit populära och min pappa lycklig över det!

3 kommentarer

 1. Jaha.
  Vi köpte en Volvo C30 flexifuel för en månad sedan. Vi trodde vi bidrog till en bättre miljö? Hur är det nu egentligen? Beroende på vem man frågar är etanol bra eller dåligt eller rent utav en katastrof för planeten?
  Någon som opartiskt kan reda ut detta


 2. Hej Lars!

  Jag kanske var otydlig. Jag kör en etanolbil och har haft etanoldrivna bilar de senaste 6 åren. Etanol är ett relativt bra bränsle som minskar CO2 utsläppen. Det viktigaste med etanolen är att det är en början på en process, dvs omställning från fossila bränslen. Vi kommer att lära oss mer efter hand, som ytterligare förbättrar etanolen som bränsle. Det finns många sätt att framställa etanol, t ex via vete, majs, sockerrör, men även via skogsråvara. Vete och majs är förmodligen inte de bästa grödorna långsiktigt att utvinna från då det tar energi och är mindre yteffektivt. Kritikerna använder fakta felaktigt, i korthet ”om alla fossila bränslen skall ersättas av etanol som är framställt via vete eller majs så kommer inte världens odlingsbara ytor att räcka till samt att det kommer att komma i konflikt med matresurserna på jorden”. Alltså en felaktig hypotes. Du kan köra med gott samvete, du har tagit ett aktivt val, du har skickat en signal från marknaden till de som tillverkar bilar och de som säljer bränslen. Det är denna process som är viktigast i dagsläget. Den största delen av svensk etanol kommer forttfarande från sockerbaserad odling i Brasilien. OBS! Man skövlar ingen regnskofg för att odla sockerrör!

  Bästa hälsningar

  Johan


 3. Bra, då känns det bättre.

  Mvh/LarsKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: