h1

Industriprofiler i Västsverige

mars 22, 2010

Idag hade jag det stora nöjet att ha två mycket intressanta möten med Mauritz Sahlin och Finn Johnsson, var och en för sig. Alltid lika intressant att lyssna till personer med lång och gedigen industrierfarenhet, enormt nätverk och ett stort intellekt. Det finns en hel del att lära av dessa personer, även om jag inte behöver hålla med i allt. Mauritz har varit verksam i Västsverige sedan tidigt 70-tal. Finn fortfarande aktiv nationellt och internationellt och dessutom min styrelseordförande.

Vid båda mötena diskuterades utvecklingen i Göteborg och Västsverige. Vad vi behöver göra i framtiden, vilka styrkor vi kan bygga på och vilka nya branscher som kommer att vara dominerande i framtiden. Vad man behöver göra från politiken och vilka möjligheter som ligger i samarbete med andra regioner och internt mellan politik, näringsliv och akademin. Vi diskuterade även energifrågor, euro och annat som påverkar vår framtid.

Samtidigt som det är intressant med dessa samtal så måste vi släppa in och upp de yngre. De som ska bygga vår framtid. Här är det viktigt att handelskammaren driver dessa frågor och försöker göra vad vi kan för att lyfta de yngre. Det kan ske på olika sätt genom våra nätverk, utbildningar, vår information och i dialogen med politiker etc. Det är en viktig del i att få en konkurrenskraftig framtidsregion.

5 kommentarer

 1. Har nu följt det du skrivit sedan ett tag tillbaka och tackar för intressant och trevlig läsning, Johan.

  Det var nu när du nämnde de unga framtidsskaparna som jag ryckte till och ville ta tillfället i akt att bjuda in dig till oss på Encubator. Vi har sedan ett decennium arbetat med projekten och sedermera bolagen från utbildningarna CSE och GIBBS som du säkert är bekant med.

  De fantastiskt drivna och kompetenta studenter som driver dessa projekt i vår förinkubator ser vi som en viktig del av regionens framtid och jag hoppas att du genom att bekanta dig närmare med dem ska finna möjligheter till att lyfta dem såsom du framför önskemål om.


  • Hej Danial!

   Tack för dina intressanta kommentarer. Jag känner inte till utbildningarna som du nämner, men tar gärna till mig ytterligare information. Har du möjlighet att skapa denna kontakt?

   Johan


 2. Förmodligen är det en generationsfråga att ändra mindset vad gäller entreprenörskap och företagande — vilket innebär att det kommer att ta minst 20 år att få genomslag. Att entreprenörskap och företagande hamnar på schemat i skolan är utomordentligt, men det kommer inte att räcka. Dom här nya startups kommer inte att vara självfinansierande. Finansieringen av en ny produkt kostar 1-3 miljoner och tar 3-5 år. Ett sätt att lösa det här är att personer med inflytande och framgång — personer du ofta skriver om i din blogg — tar ett ändå större ansvar och inrättar riskkapitalfonder eller program som stöttar startups. Staten behöver sannolikt göra förändringar i skattelagstiftningen också. Om Volvo hade byggt en aktiv ekomiljö av små och medelstora aktörer med innovativa produktidéer, kanske dagens situation hade sett något annorlunda ut.


  • Hej Jan!

   Du har helt rätt med att detta är en generationsfråga och att det tar tid. Vi jobbar med skolan och kompetensförsörjningen i flera olika projekt. Vad avser kapitalförsörjningen så har det seglat upp som en av de viktigaste frågorna för handelskammaren. Vi håller på med en studie och ett initiativ för att skapa ytterligare riskkapital i regionen. Främst kapital för tidig tillväxtfas.

   Så jag hoppas kunna leverera något positivt innan sommaren.

   Bästa hälsningar

   Johan


 3. Encubator låter som en möjlighet för regionen. Flera studenter har gjort sina arbeten inom Ekodesign med oss. Det blir allt mer tydligt att de kan bidra till att utveckla miljösmarta produkter!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: