h1

Universeum enormt viktigt för våra unga

april 15, 2010

Idag hade vi styrelsemöte i stiftelsen som äger Universeum. Denna unika verksamhet i Göteborg , som är både ett science center, ett akvarium och ett upplevelsecentrum för natur och hållbar utveckling. Målsättningen är att positivt påverka ungdomars attityd till naturvetenskap, teknik och matematik. Detta ska ske genom att väcka nyfikenhet, ökad förståelse och lust.

Forskare i Nanolabbet

Styrelsen löser deckargåta

Extra roligt att verksamheten 2009 gick extra bra. Stabil ekonomi, ökat antal besökare, nöjda medarbetare och fler spännande projekt på gång. Styrelsen fick lyssna till vad som händer i Nano-labbet, platsen där forskare från Chalmers jobbar med sin forskning mitt i Universeums verksamhet. Det gör att barn, ungdomar och vuxna, som vågar kan ställa frågor till forskarna och se dem i arbete.

Vi fick även vara med och lösa kriminalgåtor i utställningen Krimlab. Ett roligt sätt för oss att uppleva vad tekniken numera klarar av i samband med polisiärt arbete, för att lösa brott. Barnen som var där verkade överförtjusta och styrelsens ledamöter deltog med stor lust. Vi listade till slut ut vem den skyldige skurken var!

Dock är det märkligt att alla skolorna i regionen inte använder Universeum i sin utbildning. Något som måste ändras. Från mitt fönster ser jag att attraktionerna på Liseberg testas för öppnandet nästa helg den 24 april. Då är våren här på riktigt!!

2 kommentarer

  1. Jag hoppas bara att museum inte kommer att vara den enda platsen där framtida generationer kan ta del av hur teknologi, teknik, forskning och produktutveckling skapade välstånd i landet Sverige. Jag hoppas att kommande generationer får möjlighet att också arbeta med ny teknologi, ny teknik och spännande produktutveckling. Då menar jag arbeta hands-on, inte som ”manager” av talanger i en hierarkisk organisation.


  2. Museum????? Förstår inte!?

    Univeseum jobbar väldigt ”hands on” med att få testa ny teknik mm, det är just det som är inriktningen. Med inriktning på de yngre barnen och ungdomarna. När väl intresset finns så ska våra högskolor, institut och kompetenscentra ta hand om deras tankar, energi och innovationslust.

    Därför är hela skolvärlden mycket viktig att ständigt utveckla. Våra ungdomar måste även få fler förebilder från näringslivet, spännande personer som gör intressanta och framtidsinriktade saker.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: