h1

Semcon har en stark profil i Kjell Nilsson

april 27, 2010

Ett mycket intressant börsnoterat västsvenskt bolag är Semcon. Idag hade jag nöjet att träffa deras vd Kjell Nilsson, med lång erfarenhet på höga befattningar inom flera svenska storföretag. Han hade sällskap av företagets bilintresserade inköpschef Urban Kihlén. Semcon har genomgått ett stålbad under 2008 och 2009, men ser nu ljuset i tunneln. Främsta anledningen till deras nedgång var deras tyngdpunkt på svensk fordonsindustri som kunder. Idag har man en betydligt bättre sits med ca 50% i utlandet och 50% i Sverige. Stora kunder till Semcon är VW och BMW, som båda är tillverkare som ligger på framkant inom fordonsindustrin. Det är en bra kvittens för Kjell att företagets högteknologiska kunnande är efterfrågat av dessa företag.

Kjell påvisar dilemmat med lönepressen på svenska civilingenjörer. I dagsläget ligger medianlönen för en civilingenjör med ett antal års erfarenhet på drygt 31 000 kr. Motsvarande medianlön för en elektriker är dryga 33 000 kr. Konsultföretagen blir erbjudna timersättning på under 500 kr för högkompetenta civilingenjörer, samtidigt som jag själv betalar 700 kr i timmen för att installera en stereo i båten eller betalar 1400 kr/tim hos bilmekanikern för oljebyte…..Detta har gjort att Semcon backat ur prispressen och tackar nej!

Åt lunch med flygplatschefen för Landvetter, Olle Sundin, tillika ansvarig för ytterligare 9 flygplatser utanför Stockholm. Olle berättade om de framtida utvecklingsplanerna för flygplatsen. Intressant att han har samma situation som Magnus Kårestedt på Göteborgs hamn. När de ska sälja in sin verksamhet så diskuterar man enbart ”omlandet”, dvs upptagningsområdet och dess styrkor. Idag har man 75% av trafiken utrikes och denna andel förvänbtar man ska öka i framtiden. Jag vet att flygplatsen är mycket viktig för vårt näringsliv och jag konstaterar även att bullret som det klagades över hemma i Lerum är borta. Ny teknik och striktare regler har gjort att störande buller från flygplanen har minskat radikalt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: