h1

Hamburgs stadsutveckling

oktober 12, 2010

Modell över Hamburg, hamnen och Elbe-ön

Idag har vi varit mycket effektiva och blivit mottagna av Hamburgs organisation för stadsutveckling. Man bygger helt nytt i Hamburgs hamnområde och man renoverar och förbättra på Elbe-ön, dvs andra sidan floden. Det är helt oilka invånare man vänder sig till, men mycket lärorikt. Staden satsar stora pengar på att göra Hamburg till en attraktiv stad och region. Här har Göteborg en del att lära och därför var det mycket bra att projekt Älvstaden ordnade en studieresa hit.

Hamnområdet präglas av häftig arkitektur i direkt anslutning till vattnet. Hamnverksamheten är påtaglig och man är noga med att blanda både boende, företagande, studenter/akademi och kulturella nöjen i samma område. Något som Göteborg inte valde i utvecklingen av Norra Älvstranden. Där hamnade boendet för sig i Eriksberg och företagen, akademin i Lindholmen. Jag hoppas att man tar till sig en hel del till utvecklingen av Älvstaden.

2 kommentarer

 1. Fundera lite över hur man förhåller sig till Elbe-öns ”innanför” och ”utanför” i relation till Thomas konstintervention på ön:

  Vad betyder stadsutveckling beroende på vem man riktar sig till?
  Hur inkluderande är Tysklands (och norra Europas) mest påkostade hamnomvandling egentligen?
  Vilka erfarenheter kan Gbg lära av detta?


 2. Hej!

  Tack för bra tips. Har kollat på youtube-klippet. Jag vill inte påstå att jag är någon expert på Hamburgs utveckling efter ett studiebesök, men intrycket jag fick var att man hade en bra syn integrationstanken i projektet. Staketet i Thomas film så vi och fick beskrivet att det var ett gammalt ”tullområdesstaket”. Först hade tullmyndigheten vägrat diskutera nedtagande av staketet. Dock hade man ändrat sig då man inventerat staketet och funnit ett 30-tal hål. Därmed bevisat att det inte fyllde något syfte längre. Enligt utsago skulle staketet rivas inom det närmaste året. Man har redan tagit upp öppningar i staketet för att de boende ska få tillträde till vattnet. Läs även en kortare reseskildring i vår Gästkrönika på hemsidan.

  JohanKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: