h1

Vindkraften måste debatteras sakligt

december 1, 2010

I Dagens Industri den 22/11 ifrågasätter Marian Radetzki och Jonny Fagerström hur många nya jobb som vindkraften har potential att skapa. Jobbsiffrorna är en myt, menar artikelförfattarna och hänvisar bland annat till en spansk studie som pekar på att vindkraften tränger undan 2,2 jobb i andra sektorer.

Som i alla debatter kan man hitta kontrasterande siffror till stöd för i princip alla olika argument, bara man letar tillräckligt länge. Men ska man vinna trovärdighet i debatten, krävs ett visst mått av källkritik. Gör man det, kan man till exempel finna att den spanska studiens huvudförfattare Gabriel Calzada Álvarez är nära kopplad till det nätverk av klimatrevisionister som leds av Tjeckiens president Václav Klaus. Samme Klaus har i debatten hävdat att den globala uppvärmningen är en ”falsk myt”. Calzada Álvarez ingår dessutom i en forskargrupp som rapporterats få finansiering av oljejätten Exxon Mobil. Här har vi alltså att göra med starka särintressen, och som alltid när särintressen är involverade är det svårt att skilja på myt och verklighet.

Idag fick jag en skrivelse från Föreningen Göteborgs Kultur- och Miljöarv. De motsätter sig en havsbaserad vindkraftspark i Hake fjord, som ligger i Göteborgs hamninlopp straxt innanför Vinga. Utan att ta ställning för eller emot så känns det inte sakligt i deras skrivelse då man bl a skriver: människor skall drivas ifrån sina bostäder då det kommer att vara outhärdligt att bo kvar i denna nya miljö. Vidare skriver man att skuggbildning kommer att påverka människors hälsa. Det känns som om argumentationen får mycket kännslosamma inslag som lätt blir till myter och här borde det finnas sakliga och underbyggda argument att ta fram. Både för de som vill ha och de som inte vill ha vindkraft.

6 kommentarer

 1. Skönt med inlägg som efterlyser saklighet och källkritik i vindkraftdebatten. Att Radetzki och Fagerström fortsätter desinformera får vi räkna med. De hoppas väl alltid få nya okritiska men högröstade i sin falsksjungande kör, men att Föreningen Göteborgs Kultur- och Miljöarv också hämtar sina påståenden från föreningen Svenskt Landskapsskydds argumentsamling är otroligt. Exakt samma ordval och hysteriska överdrifter. ”Drivas från sina bostäder” ”outhärdligt att bo kvar i denna miljö” ”skuggbildning som påverkar människors hälsa” är påståenden om vindkraft som aldrig nånsin kommer att kunna beläggas som sanna. Eller är det någon som tänker bygga vindkraftverken närmare än 2-300 meter från bostäder och tror sig få tillstånd till det? Då då skulle det kunna bli lite jobbigt både med buller och skuggor?


  • Tack! Jag tycker det blir en trist debatt då man uttrycker och förstärker känslor i rena falsarier.
   Saklighet och sans vinner alla debatter på, sedan är det helt OK att ha olika uppfattning!
   Johan


 2. Jag skulle kunna köpa argumentationen att vindkraften teoretiskt skulle kunna tränga undan 2,2 jobb i andra sektorer men det kräver enligt mig att det görs i jämförelse med våra andra energikällor. Det torde också vara så att denna siffra varierar beroende på vart värken är placerade, här kanske det finns mer att göra i framtiden. Sedan ställer jag mig frågande till det korta tidsperspektivet. Även om det skulle vara så att kärn- och kolkraften istället ökar sysselsättningen med 2,2 personer tror jag att det med ett längre tidsperspektiv är mer samhällsekonomiskt att satsa på förnyelsebar energi. Dessutom kan jag inte bortse från betydelsen av att överlämna en ren värd till nästkommande generationer.


 3. Hej Johan!

  Just aspekten kring våra kommande generationer är något som inte kommer fram så ofta i debatten. Angående vindkraften så är det ju en unik energiform som är möjlig att återställa, ur ett närmiljöperspektiv, den dagen som det finns bättre lösningar. Samma sak gäller solkraft. Kul att Hjällbo bostäder satsar på att ha Sveriges största solcellsenhet i Göteborg. Ett projekt som förmodligen kommer bli uppmärksammat och bra för att lära för framtiden.

  Johan


 4. […] om Radetzki & Fagerströms yviga vindkraftsberäkningar, Eko-bloggen, Cleantech-nätverket, Johan Trouve, Anders Wijkman, Toppmötet, Fourfact, Supermiljöbloggen, Second Opinion, men vi har inte riktigt […]


 5. […] om Radetzki & Fagerströms yviga vindkraftsberäkningar, Eko-bloggen, Cleantech-nätverket, Johan Trouve, Anders Wijkman, Toppmötet, Fourfact, Supermiljöbloggen, Second Opinion, men vi har inte riktigt […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: