h1

Stark utveckling i Västsverige

januari 19, 2011

December månad slutade med en urstark privat konsumtion och en stabil utveckling på exportsidan. Det gör att vår konjunkturindikator ser mycket positiv ut. Lägg därtill att de Västsvenska börsföretagen går rejält mycket bättre än börsen i övrigt. Det intressanta är att detta sker både på kort och lång sikt! Om du vill veta mer så finns det ytterligare information på vår hemsida. (http://www.handelskammaren.net/sv/Asikter/Publicerat/Statistik/Borsindex/)

Många företag har avvaktat under hösten med nyanställningar, men jag tror att det lossnar ordentligt under första halvåret 2011. Det banar väg för att fler av våra arbetslösa ungdomar kommer ut i sysselsättning. Något som är viktigt om vi inte ska ”förlora” hela årskullar som får svårt att komma ut på arbetsmarknaden.

Åt lunch idag på Bachelors Club, den fjärde äldsta herrklubben i världen. Spännande med historien och den fantastiska Broströmsvillan i centrala Göteborg. Ålderdomligt kan några tycka då kvinnor i dagsläget inte kan vara medlemmar. Träffade en av regionbankscheferna som kunde konstatera att 2010 blev ett bra år, men att investeringarna har dröjt. Sannolikt samma orsak som att företagen väntar med att anställa. Man vill avvakta och se hur utvecklingen blir, framför allt i södra Europa. Det ser ut som även invetseringarna kommer öka under 2011, vilket borgar för att det ser ut att bli ett riktigt bra år!

9 kommentarer

 1. Urstark privatkonsumtion innebär också urstark ökning av utsläpp och resursanvändning. En fråga:

  Tror du att evig, exponentiell ekonomisk tillväxt kan bli hållbar?


 2. Hej Johan!

  Tillväxten och konsumtionen har sina för och nackdelar. Därför är det glädjande att det är nya mått för ett lands välfärd på gång inom forskarvärlden.

  Jag företräder näringslivet i Västsverige och dessa företag är beroende av att någon vill köpa deras produkter och tjänster. Vilket i sin tur gör att vi fortsättningsvis kan vara en attraktiv region för unga människor. Det vill säga möjligheter till utbildning och arbetstillfällen.

  En fråga: Hur ser du på möjligheten för Västsvenskt näringsliv att konkurrera med en hållbar tillväxt?

  Bästa hälsningar

  Johan


  • Hej!

   Först: Tack för att du bloggar och tillåter kommentarer!

   Och så svar på din fråga: Jag tror inte det finns något sådant som evig hållbar tillväxt, det är en självmotsägelse. Jag tror inte någon ekonom kan lyckas visa hur det skulle vara möjligt att förena evig ekonomiskt tillväxt med att hålla oss inom planetens gränsvärden.

   Däremot tror jag på samhällsutveckling och hållbart företagande. Och jag tror inte att det går att konkurrera med ohållbart företagande mer än kortsiktigt.

   Jag skulle verkligen önska att du ville ta dig tid att läsa rapporten/boken ”Prosperity without growth”:

   Klicka för att komma åt prosperity_without_growth_report.pdf

   Den har nyss översatts till svenska också, med titeln Välfärd utan tillväxt.


 3. Hej!

  DEM Collectiv tycker jag arbetar på ett hållbart sätt, men de hade inte existerat om ingen köpte deras produkter.

  Vi har hållbara affärsmodeller som ett tänkbart tema för miljöpriset 2010, så frågan är högaktuell.

  Realism är min metod att arbeta, har gett största framgången inom hållbarhetsområdet.

  Du är mycket välkommen att komma med uppslag på lämpliga pristagare inom ovanstående kategori.

  Hållbara hälsningar

  Johan


 4. Jag förstår att frågan om den eviga tillväxtens omöjlighet är en obekväm fråga. Men eftersom regioners konkurrens med varandra är en av de starkaste drivkrafterna för tillväxt så vore det fantastiskt om du i alla fall kunde läsa sammanfattningen av Prosperity Without Growth, det är ca. 20 riktigt läsvärda sidor. Även om du inte håller med så är det säkert bra att känna till vad tillväxtkritiken handlar om.

  Låter utmärkt att ni har hållbara affärsmodeller som tema! Utgår ni från konsumtionsperspektivet så är det lätt att hitta sådana. Riktigt glad blir jag om Handelskammarens arbete sedan inriktar sig på att stödja just de företag som har hållbara affärsmodeller.

  Vilka är det som ska vinna, är det företag som redan idag har hållbara affärsverksamheter, eller är det typ forskare som kommer med idéer om t.ex. funktionsförsäljning?


 5. Hej!

  Hållbara affärsmodeller är ett tänkbart tema och priset har lyft allt från forskare, företagare till politiker och sk ”gräsrötter” dvs personer/organisationer som slagit larm. Så det finns inga begränsningar på vem som kan få priset.

  Ska läsa sammanfattningen! Tror dock inte att vi har så olika uppfattningar om situationen, kanske viss avvikelse i vägen till lösningen.

  Har ingen aning om din ålder, men jag tror att det blir bäst om man har ungdomens vilja till snabba förändringar blandat med lite äldres kunskap om processer och taktik. Själv får jag nog anses vara av kategorin äldre……

  Ha det bra!

  Johan


  • Om ni väljer hållbara affärsmodeller som tema och vill ha internationella pristagare så vill jag nominera Dr. Arnold Tukker, som jag anser har lagt grunden till hur man kan bedöma om en affärsverksamhet kan anses hållbar eller ej. Jag berättar gärna mer om hans arbete om du vill höra.

   Kul att du lovar att läsa rapporten! Det är väl investerad tid. Riktigt bra engelska också, om du tar den versionen.

   Såg att du fyllde 50 nyss, så med mina 37 år så får jag väl i detta mikrosammanhang anses vara ung och radikal… 😉

   Jag har hört och diskuterat strategier för hur man bör kommunicera miljöproblem och dess lösningar för att åstadkomma förändring i över tio års tid. Nu är jag så erbarmerligt trött på allt snack samtidigt vi (privatpersoner, politiker, företagare) i vårt agerande bara orsakar allt större miljöpåverkan. ”Handling väger tyngre än ord” är inte ett så dumt talessätt, tycker jag.


 6. ”Ålderdomligt kan några tycka då kvinnor i dagsläget inte kan vara medlemmar” skriver du. Jag känner att jag måste, som ung kvinna och politiker, uttrycka hur besviken och ledsen man blir över uttalanden som detta. Att inte du, på den positon du sitter, använder möjligheten att själv uttrycka att du inte tycker att det är ok är för mig en gåta!
  Vänliga hälsningar,
  Paula Örn (S) Opposionsråd i Ale kommun


 7. Hej Paula!

  Diskussionen pågår inom BC och givetvis påverkas man av tidens utveckling. Man har dock i dagsläget valt att inte ändra sina statuter i denna frivilliga förening, vilket man har sina själ till. Jag vill inte fördömma det då jag anser att detta är en liten del i samhället. Det finns så mycket annat jag och handelskammaren kan påverka för att få en större jämnställdhet. Det finns ju vissa föreningar som inte tillåter män. Så låt detta vara detaljer i jämnställdhetsdebatten.

  Bästa hälsningar

  JohanKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: