h1

Möte med Marianne Dicander, Sjätte AP fonden!

september 6, 2011

Marianne Dicander

Träffar den nya vd sedan i våras för Sjätte AP fonden, Marianne Dicander. Hon har verkligen fått ett spännande jobb. Efter någon månad byts styrelseordförande och flera andra i styrelsen, efter ytterligare någon månad deklareras att verksamheten är satt under utredning för att eventuellt slås ihop eller läggas ner. Men Marianne brinner av engagemang att förbättra verksamheten och utveckla den ytterligare. Sjätte AP fonden skiljer sig en del från de övriga. Främst genom att man ska investera i mindre bolag istället för att enbart förvalta. Det innebär att man har en spännande del som riskkapitalister samtidigt som det krävs en hög avkastning. 1997 startade fonden med 10 miljarder och har idag i princip fördubblat värdet. Det ger en årlig avkastning på 7%, vilket inte är så dumt.

Marianne framhåller nyttan med att finnas i Göteborg. Främst så ger det möjlighet till ytterligare en arbetsgivare för de som studerar ekonomi i regionen, man lockar även kompetent personal då det finns många inom finanssektorn som av olika skäl vill bo i Göteborg. Från Handelskammarens sida anser vi också att det är nyttigt för landet Sverige att inte centralisera allt till Stockholm. Marianne brinner lite extra för en sak, det är senare avgångar med flyg och tåg från Stockholm. Som det är idag så kan man inte mingla eller äta middag i Stockholm då senaste avgånmgarna går alldeles för tidigt. Även det är en fråga som Handelskammaren driver.

Nyckelord för framgång....och en flagga!

Idag fick vi också den första redovisningen från våra  moderna upptäcktsresande, de sex studenterna som har rest runt i världen mellan 4 och 6 veckor för att spana efter företeelser som vi i Västsverige kan använda för att utveckla regionen. Det var verkligen spännande att höra deras berättelser och om deras spaningar. Flera av deras spaningar kommer läggas till vårt visionsarbete och dess initiativlista. Jag fick bekräftat att vi tänkt rätt. I korthet kan man säga att regioner/städer med tillväxt måste locka kompetenta människor. Det gör man främst genom bra högskolor och spännande utbildningar av högsta klass. För att behålla dessa människor krävs integration och ett rikt kulturellt utbud. För att de ska stanna på sikt krävs ett gott boende, dvs prisvärt boende, goda fritidsmöjligheter, vacker natur, hög säkerhet och goda kommunikationer. Hmm känner igen mig i de möten som vårt visionsråd haft under året.

Den 13-14 oktober kommer ni kunna lyssna vidare på studenterna, ta del av deras spaningar och alla 100 initiativ som vi kommer presentera för näringslivets vision för Västsverige. Det kommer inte vara en kravlista, utan näringslivet har också ett ansvar. Vi kommer heller inte vara ägare till initiativen utan bjuder dem till alla som är intresserade, vi alla vill ju samma sak, en framgångsrik region!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: