h1

London ger inspiration för Göteborg

november 7, 2011

Glastak som förlänger säsongen

Tillbringade helgen i det alltid så spännande London. Inte en regndroppe och mängder av intryck. Efter min tid i ledningsgruppen för projekt Älvstaden, så ser jag numera städer ur ett helt annat perspektiv. Vad är det som gör en stad spännande, vad vill människor göra och vad kan appliceras på Göteborg.

Eftersom jag är i London tillsammans med övriga familjen, som har ett stort intresse i shopping,. så är det bara att hänga med för min del. Något som intresserar och drar mycket människor är marknader, Portobello Road, Camden Market, Old Spitalfields market är några av de mest kända i London och i Västvärlden. Människor vill fynda allt från spännande mat till antikviteter, böcker, kläder till ”tingel-tangel”. Dessutom drar folk folk, dvs vi trivs i mötet med en massa andra människor från olika kulturer etc. London har ungefär samma väderlek som Göteborg, det innebär att marknaderna helst sker under tak. Vid Old Spitalfield Market har man löst det genom att sätta upp ett öppningsbart glastak över gatorna i några kvarter.

Frågan är om vi skulle kunna skapa något liknande centralt i Göteborg. Något som attraherar besökare året om. Det finns säkert redan flera bra initiativ, som jag inte känner till, men i mina tankar dyker Långgatorna upp i tankarna alternativt området innanför Hamngatorna. Vore intressant att sätta upp öppningsbara glastak över dessa kvarter, se till att bilar inte behövs inom området, utan kan enkelt parkeras utanför och öppna upp för handel på gatorna, serveringar, kafféer och andra slags mötesplatser.

Sedan är alltid det historiska spännande. Även om vi inte har lika lång historia som London så är det ändå 400 år tillbaka en aktingsvärd tid. Att skapa historiska aktiviteter som blir tillgängliga för den breda allmänheten skulle vara spännande. Även detta finns i olika former redan idag, men kan utvecklas ytterligare.

Den tredje spaningen är åk/möjes-attraktioner. I London heter en av de största Madame Tussauds, i Göteborg heter den Liseberg. Skillnaden är att Liseberg inte är öppet  året runt. Det skulle kunna ske om man kompletterade parken med någon/några inomhusaktiviteter. Även Madame Tussauds har nu en 4D åk-aktivitet, skapad med Londontema. Vore spännande att se motsvarande åk-attraktion på Liseberg med Västsvenskt tema!!!

Denna amatörmässiga spaningen gav som slutsats; Marknad – Historik – Nöjes-attraktion, krydda det med kulturella inslag i form av musik, konst etc samt en intressant presentation kring det mångsidiga näringslivet/entreprenörskap/innovationer, gärna paketerade ”pilot-projekt”, så ökar vi antalet besökare, året runt!!!

6 kommentarer

 1. Har du varit på Kvibergs marknad? Det är den kortaste och billigaste utlandstrippen som går att göra på en lördag eftermiddag! Grillad kabanoss; nya kläder, loppmarknad, färska ägg och fantastiska sari-tyger. Mycket skräp och tingeltangel också. Och stan´s billigaste frukt.
  Roligast är att titta på folklivet – vilken blandning!


 2. Glastak är helrätt. Glastak och gårdsgator! Vädret är det största skälet till varför man inte borde bo här så det är märkligt att vi inte täckt över något sedan Nordstan byggdes.


  • Hej Hans Eric!

   Visst är det en bra idé, LOndon är nog inte den enda platsen där man har upptäckt detta. Det intressanta är att London torde ha samma historiska aspekter på bevarande av byggnader mm som Göteborg har. Så det borde inte ställa till det för Stadsbyggnadskontoret och eventuella överklaganden. Glastak och gågator skulle öka attraktiviteten för centrumhandeln och för hela Göteborg. Om detta kunde bli verklighet i Västra Nordstaden eller innanför Hamngatorna, tillsammans med att lyfta in ett antal skutor i norra hamnkanalen samt flytta busstrafiken från Norra hamngatan, så skulle det bli ett jättelyft!!! Skulle kanske in som ett initiativ på http://www.100listan.se

   Bästa hälsningar

   Johan


 3. Hej!

  Har inte varit där, mrn förstår att det är en bra marknad! I min tanke vore det spännande om Kviberg kunde flytta in till centrala delarna av staden, och välkomnas i t ex Västra Nordstaden. Det skulle förmodligen göra att fler fick tillfälle att besöka marknaden. Ju fler desto bättre tror jag…….efter tre dagars spaning i London, vilket är allt annat än akademisk forskning…..med all ödmjukhet kan jag ha fel. Håller dock med om att jag själv och fler skulle besöka Kviberg.

  Glada hälsningar

  Johan


  • Själva förutsättningen för en så mångskiftande marknad är att det är mycket billigt att sälja där. Så var det ju med Haga och Långgatan också.
   Nu skall vi visst stänga Kvibergs marknad igen, har jag hört.
   Tänk om vi kunde få till ett riktigt billigt ställe centralt att flytta alltihop till!


   • Hej!

    Du har helt rätt att det är prisbilden som skapar mångfalden. Det får nte vara en ”lyxmarknad”. Det jag såg i London var att man hade marknads-stånd som togs upp och plockades ned utomhus. Det borde vara en billig hyra för den typen av försäljning. Det kommer säkert vara de som är emot, men om det fungerar i London så borde det göra det i Göteborg också……

    Hej från JohanKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: