h1

Handelskammarens vd

Jag är vd för Västsvenska Handelskammaren sedan februari 2009.
Mitt uppdrag är att fortsätta att utveckla handelskammaren som den samlande kraften för det västsvenska näringslivet. Vi ägs av de 2700 företag som är medlemmar hos oss. Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för dem att göra fler och bättre affärer.

Jag har tidigare arbetat i Schenkerkoncernen under elva år. De första sex åren som miljöchef och de senare fem som operativ chef för verksamheten i Västsverige.

Mina nuvarande förtroendeuppdrag är följande:

– Sedan våren 2010 är jag styrelseledamot i Svevia, det statliga bolaget som bildades från Vägverket Produktion.

– Styrelseledamot i Universeum, Sveriges största science park, där handelskammaren var en av grundarna.

– Plats i Svenska Mässans förtroendemannaråd. Även detta som ett led i handelskammarens del i bildandet.

– Ledamot av Länsstyrelsens insysnsråd.

– Juryledamot i ”Göteborgspriset för hållbar utveckling”. www.goteborgaward.com

– Ledamot av Göteborgs stads integrationsråd.

– Ledamot i ledningsgruppen för projekt Älvstaden, stadsutvecklingen av centrala delarna av Göteborg.

– Ambassadör för Stadsmissionens satsning, att stödja utslagna Göteborgare, genom att springa Göteborgsvarvet!

– Under åren 2001 till 2010 var jag ledamot i styrelsen för Miljöstrategiska stiftelsen Mistra som årligen delar ut 200 miljoner kronor till forskning inom hållbarhetsområdet.

Jag bor i Lerum och är gift med Lisa. Tillsammans har vi barnen Johanna, Mikaela och Andrea. I familjen ingår också Riesenschnauzertiken Theia.

Just nu jobbar jag lite extra med:
Visionsarbete både för handelskammaren och för Västsverige. Spännande arbete som jag kommer rapportera ifrån. Handelskammaren fyller 350 år,  det kommer också att märkas på olika sätt!

Efter att ha deltagit i Åre Extreme Challenge har jag satt upp en ny utmaning för mig själv: Jag måste träna mer kajakpaddling, om jag ska ställa upp ännu en gång i Åre. Förmodligen blir det en ny start 2012. Forsättningsvis med målsättningen att ta sig runt och ha kul.

Alla behöver inspiration. Jag hoppas att den här bloggen ger dig nya positiva infallsvinklar på västsvenskt näringsliv. Vår region är full av kreativitet och företagande. Tipsa mig gärna om affärer, trender och positiva näringslivsnyheter.

12 kommentarer

 1. Hej Johan
  Intressant att Handelskammaren genomför en utredning för att jämföra Skånetrafiken och Västtrafik. I Skåne har ju kollektivtrafiken utvecklats mycket positivt de senaste tio åren.

  Västtrafik har också genomfört en utredning med syfte att jämföra kollektivtrafikens förutsättningar i de två regionerna. Vi har dokumenterat vår utredning i en powerpoint-presentation.

  Vi jämförde bl a kollektivtrafikens infrastruktur, restider på järnväg, restider med bil, priser, trafikekonomi, boendestruktur, arbetspendling, högskolependling samt vilken påverkan Öresundsbron haft på resandeutvecklingen. Vi berättar gärna om utredningen vid något tillfälle och tar gärna del av vad ni på Handelskammaren kommer fram till. Det finns säkert mycket att ”lära” genom studera omgivningen.

  Vänliga hälsningar
  Jan Efraimsson
  Utredningsledare på Västtrafik


 2. Hej Västsvenska Handelskammaren och tack för dagens nyhetsbrev!

  Med viss förvåning tittade jag igenom ”Folkspaningen” och ”Företagsspaningen”. Förvåning därför att jag inte hittar någon notis som berör företag el personer inom Life Science. Västsverige är stort inom det området. Det pågår alltid aktiviteter och personalomsättning på höga poster.

  Sen blev jag ytterligare förvånad när jag såg i bloggreglerna. Ni kommenterar inte kommentarer. Har man inte en blogg för att på ett enkelt sätt kunna kommunicera med sina kunder/intressenter?

  Vänligen
  /Bengt Wallman


  • Hej Bengt!

   Tack för ditt inlägg. Självklart skriver vi gärna om Life Science i handelskammarens nyhetsbrev. Du är varmt välkommen att tipsa redaktionen om nyheter på området. redaktionen@handelskammaren.net

   Vad gäller bloggen är dialog välkommet. Reglerna finns där för att förtydliga att ALLA kommentarer inte besvaras, däremot kommenteras vissa kommentarer. Reglerna finns där för att inte skapa förväntan på att Johan alltid ger ett svar, hans agenda är allt för fulltecknad för det.
   Ditt inlägg tyder på att bloggreglerna är otydligt formulerade. Vi ska titta på det. Se där vad som uppnås i dialog med kunder. Tack!

   Vänliga hälsningar Anna Werner, redaktör för handelskammarens nyhetsbrev


   • Hej Anna (och alla andra på Handelskammaren)!
    Dialog uppstår inte om man inte svarar på kommentarer. Varför skulle någon vilja kommentera när man inte får svar? 🙂


   • Hej Lena!

    Tack för en bra kommentar. Ni är uppmärksamma på Kreafon. Som sagt, ”regeln” sattes upp för att göra det tydligt att Johan (eller jag) inte ALLTID svarar här på bloggen. Däremot svarar vi, som du märker :-).
    Men med tanke på den här konversationen bör vi troligen ta bort ”regeln”. Jag tror att problemet snarast är att den är felformulerad.

    Hälsar,
    Anna


   • Hej igen Anna!
    Och tack för svar 🙂 Självklart behöver man inte alltid svara och naturligtvis gör man det i mån av tid.

    Men om syftet är att skapa dialog (många av ämnena här i bloggen skulle vara väldigt intressant diskussionsämnen), så är svar på kommentarer en bra början – den här tråden är ett lysande exempel!


 3. Jamen, då fattar jag! Jag ska försöka tipsa dig om/när jag dyker på något. Sen kan du emellanåt hitta info på vår blogg MedTechbloggen http://www.nordicmedicaladvisor.se/blog

  Hälsningar
  /Bengt


 4. citat: ”Jag måste träna mer kajakpaddling, om jag ska ställa upp ännu en gång i Åre. Men jag och kompisarna spanar efter någon ny utmaning till nästa år.”

  Jag har en nära vän som gjorde en utomordentlig insats nu under sommaren, han kajakpaddlade ”blå bandet”. Runt hela Sverige från kust till kust. Här kan du läsa lite om honom i Alingsåstidningen:
  http://www.alingsastidning.se/puff_visa.asp?id=4645&sidnamn=ALINGS%C5S
  Nu kanske detta är ett projekt som tar mer tid i anspråk än du har (över för sådant) men skulle du trots allt vara intresserad av att höra mer av honom själv angående denna bravad, tips och upplevelser, så är det säkert inga problem. Han är en oblyg och utåtriktad kille som säkert gärna ger en stund av sitt liv för att berätta om en sak som han brinner för.

  Ha det bra…
  …Kjell


 5. Hej Johan m.fl.

  Jag tycker att vi saknar lite västsvenskar (dvs. stationerade i Västsverige) i listan över vilka som påverkar företagens hållbarhetsarbete mest 2011, under nedanstående länk. Spännande att se hur det går för västsverige i kommande listor som publiceras de närmsta dagarna… Hur ser Handelskammarens engagemang ut vad gäller CSR-frågor?

  http://www.csripraktiken.se/2011/01/24/ledarna-inom-offentlig-sektor-som-paverkar-mest-2011/

  Vänligen,

  Elina


  • Hej!

   Jag tycker att du har helt rätt. Jag tycker att vi har ganska många som skulle kunna platsa på listan inom det offentliga. Birgitta Losman, som numera är regionråd för Västra Götalandsregionen och ansvarar för bl a näringslivsutvecklingsfrågor är ett exempel. Landshövding Lars Bäckström är ett annat namn.

   Från handelskammarens sida så har vi börjat med att arbeta med CSR frågor på olika sätt. Dels genom ökad information, men även rapporter inom CO2-området och arbete för mer och hållbar energi. Sedan har vi vårt interna arbete där vi försöker jobba successivt med förbättringar. Allt från krav vid inköp till att investera i cyklar och GL kort.

   Bästa hälsningar

   Johan


   • Hej igen,

    och tack för svar!

    Västsverige var inte helt osynligt i de nya listor som publicerades idag, även om jag tycker att vi borde synas och märkas desto mer i sammanhang som detta. Christian Åberg och hans verk är tyvärr okänt för mig. Vet du/ni huvuddragen, något konkret exempel?

    Mvh,

    Elina


 6. 12/6-11
  Läste om besöket på AH och Llentab i Sotenäs.
  Se på http://www.smogenbryggan.se (artikelarkivet, tidigt i 2011) när Sofia Arkelsten gjorde detsamma. /Casper LjungdahlKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: