h1

Entreprenörsandan i Skaraborg imponerar

maj 4, 2011

Duktig familjeföretagare!!!

Har haft en dag som egentligen är mina favoritdagar. Att vara ute och träffa duktiga entreprenörer, företagsledare och lokala politiker. Idag styrdes kosan till Vara, Kvänum och Götene i det företagstäta Skaraborg. Egentligen borde dessa orter vara lika kända som Gnosjö i Småland. Vi börjar morgonen med ett frukostmöte med företagare och politiker i Vara. Största diskussionsämnet är E20 och kravet på utbyggnad till motorvägsstandard. Handelskammaren har drivit denna fråga i många år, men Trafikverket har inte prioriterat den på högsta plats. Nu när mycket är planerat anser jag att E20 borde ligga högt upp på prioritetslistan. Vi diskuterade även behovet av bra tågförbindelser. Främst stambanan och Kinnekullebanan.

Sedan träffar vi Ove Bender, vd och ägare tillsammans med sin syster av det anrika företaget Benders i Kvänum. Det började med takpannor1960, för att idag även innefatta allt för trädgården avseende byggnation till kantstöd, flygtaxi och stuteri. Expansionen ser stark ut och det går bra för Benders. Med en omsättning på 1 miljard, är man ett av de största företagen i Skaraborg.

Per visar produkterna på Kellve

Träffar sedan Per Englund på Kellve, även det ett spännande företag i Kvänum. De tillverkar bandtransportsystem för bulkvaror, som sten, flis etc. Detta är ett företag som är ett bra exempel på smed- och plåtbearbetnings kunnandet i Skaraborg. Tyvärr hade företaget en vidlyftig tidigare ägare, som ledde till en konkurs. Nu är man på väg upp igen och 2011 ser riktigt positivt ut. Nu har man behov av kompetenta medarbetare och nyanställningar är på gång.

Vi har ett lunchmöte i Götene, där diskussionen kretsar mycket kring kompetensförsörjning och länken mellan skola och näringslivet. Något som man arbetar med i Götene kommun.

Avslutar dagen med ett besök hos Kinnex mekaniska. Träffar marknadschefen Bengt-Göran Bengtsson, som berättar att man är legotillverkare till bl a Arkivator, UFAB och Tetra Pak. Genom effektiva och moderna robotceller kan man arbeta tvåskift och låta maskinerna arbeta det tredje skiftet själva…! Bengt-Göran är mycket engagerad i skolan och gymnasiets

Utsikt över en robotcell!

industriprogram. Man bjuder även in förskoleklasser som får se hur det ser ut på en tillverkande industri, man bjuder på glass och låter barnen ställa frågor. Strålande initiativ som fler borde ta efter. I tid tar det kanske 1 timme, men gissa om det i längden lönar sig!!!?

Parallellt tog mina kollegor hand om vice riksbankschefen Karolina Ekholm. Ett heldagsupplägg med företagsbesök och diskussionsmöten med våra medlemmar. Det var också en lyckad dag fick jag reda på. Synd att jag missade den, men man kan bara vara på en plats!!!

Lämna en kommentar