h1

Havet en källa för företagande och pris!

november 17, 2010

Dagen började med frukostmöte på Hotelll 11. Där träffade jag och övriga juryn i Göteborgspriset för hållbar utveckling, årets pristagare Ken Sherman och Randall Arauz. Två fantastiska personer som båda är hjältar för det som de har åstadkommit för att rädda haven och dess invånare. Läs mer på http://www.goteborgaward.com/

Ola Oskarsson, vd MMT

Tillsammans med pristagarna besökte vi det fantastiska Göteborgsföretaget Marin Mät Teknik (MMT). Ett ”high tech” företag inom en nisch som gör att de har hela världen som marknad. MMT är ett bra exempel på vad Västsverige behöver. Ett mellanstort företag som växer. Idag har man 275 personer anställda och en omsättning på 350 miljoner kr. Om deras planer lyckas kommer man att öka omsättningen till 500 milj kr nästa år!!! De senaste 2 åren har man anställt drygt 100 marinbiologer och efterfrågan på deras tjänster bara ökar. Man har specialiserat sig på att kartera havsbotten med tre olika metoder från specialutrustade fartyg. Det gör att allt under ytan nu blir visualiserat för mänskligheten. Något som Försvarsmakten tidigare har hemligstämplat!!! Trots att vi i Sverige har detta företag så är fortfarande 90% av våra kuster uppmätta med sk handlodning…..!? Grundaren och vd Ola Oskarsson har blivit rikligt belönad som årets entrepenör och gasell!

Kronprinsessan och pristagarna

Nu ikväll har den stora prisutdelningen varit och det var en stor ära att Kronprinsessan Victoria deltog som prisutdelare. Hon höjer nivån ordentligt och är genuint intresserad av hållbarhetsfrågorna. En värdig kväll där Isabella Lövin EU parlamentariker med fiskerifrågor som specialitet höll ett bra tal!!

Måste reflektera över Försvarsmaktens tondövhet avseende förbud mot vindkraftverk…….låter osannolikt otidsenligt. Man kan fråga sig hur försvaret i Tyskland, Spanien och Danmark klarar sig? Mer om det i en senare blogg!

Lämna en kommentar